Українським заробітчанам дозволили не платити посередникам, аби виїхати до Польщі – деталі нового закону

Законопроект забороняє брати гроші за посередництво при працевлаштуванні.

У Раді хочуть заборонити компаніям з міжнародного працевлаштування вимагати гроші від охочих працевлаштуватись за кордоном, а також хочуть спростити порядок їх ліцензування, перевівши бізнес на повідомний режим. Як наслідок, кількість легальних компаній-посередників зросте, а випадки масових обманів заробітчан – залишиться в минулому.

 

Причина зростання шахрайства, законодавці впевнені, саме в можливості заздалегідь взяти з клієнта 300-600 євро за послугу, а потім, надавши гірші умови або зовсім не забезпечивши роботою, безслідно зникнути. Згідно світовій практиці, оплату посередникам може надавати лише роботодавець після того, як працівник відпрацює певний строк.

У разі прийняття передбачає зміни законопроекту №2635, вже пройшов у Верховній раді перше читання, за кожен випадок стягнення грошей з працівника компанії-посереднику буде виписаний штраф в розмірі від 2 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34-85 тис. грн).

Поки що через відсутність даної норми, заробітчани не можуть захиститися від обману навіть звернувшись в поліцію, яка класифікує подія в рамках цивільно-правових відносин.

Цікаво, що брати гроші з шукачів прямо заборонено міжнародними стандартами, так у статті 7 181 Конвенції Міжнародної Організації Праці зазначено: приватним агентствам зайнятості брати будь-які гонорари і збори з здобувача, прямо або побічно, – не можна.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.