Лікарні Західної України переповнені зараженими COVID-19. Кількість інфікованих подвоїлася, лікарі б’ють на сполох

За останній місяць в Україні майже вдвічі збільшилася кількість госпіталізованих через коронавирус.

Найбільш напружена ситуація на заході країни – Рівненської, Волинської, Закарпатської, Львівської, Чернівецької областях.

Лікарні Західної України переповнені зараженими COVID-19. Кількість інфікованих подвоїлася, лікарі б'ють на сполох

За останні 4 тижні у Львові ростуть все показники: за зверненнями та госпіталізації. Якщо раніше в стаціонарі залишалися поодинокі, то тепер таких хворих 20-30%

Лікарі нагадують, що хворі лікуються за 2-4 тижні, одужання настає дуже повільно.

Президент Володимир Зеленський вважає, що з такою динамікою, як зараз, медицині варто готуватися до другої хвилі епідемії.

За останній місяць в Україні майже вдвічі збільшилася кількість госпіталізованих через епідемію коронавируса. Якщо з 18 по 24 травня в лікарнях налічувалося 749 заражених, то за той же період червень це число збільшилося до 1410. Найбільш напружена ситуація на заході країни – Рівненської, Волинської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областях. У двох останніх з вівторка, 30 червня, розгорнули лікарні другої хвилі для приймання інфікованих COVID-19. Завантаженість койко-місць в цих регіонах становить більше 50% при епіднорме 60.

Коронавірус не проходить, а тільки посилюється
Основною причиною збільшення кількості заражень на Західній Україні епідеміологи вважають нехтування нормами карантину. Мовляв, люди не носять захисні маски в громадських місцях і приміщеннях і не витримують дистанцію. Друга причина – саме на заході через близькість кордонів з ЄС живе найбільше заробітчан, в тому числі і сезонних. Вони почали завозити коронавірус з Італії ще в березні-квітні.

“У Львові фактично куди завгодно можна зайти без маски, в тому числі і в транспорт. По області маршрутки ходили навіть в жорсткий карантин, а зараз – тим більше. Люди набиваються, як оселедець в банку. Всім треба їхати на роботу – сидіти без грошей теж довго не будуть. минулого тижня запустили електрички по області. по районах все взагалі забули про існування масок – живуть так, як ніби вірусу не існує. Ось вам і статистика”, – розповіла OBOZREVATEL про ситуацію на Львівщині одна з мешканок області Марія.

Читайте також  Прикарпатця з пакетом макової соломки затримали поліцейські

Схожі тенденції по інших регіонах Західної України, особливо в селах, в яких громадяни не дотримуються карантину. Там вільно відвідують релігійні збори. Винятки – де є контроль місцевої влади або управління поліції, штрафи за порушення.

“За останні чотири тижні у Львові ростуть все показники: кількість звернень, госпіталізацій. Якщо раніше у нас серед в стаціонарі були одиниці, то тепер таких 20-30%. Чим більше люди між собою спілкуються і чим більше хворих з легким перебігом виходять на вулицю, не дотримуються дистанцію, руки не обробляють, масок не носять – тим більше поширюється епідемія. Наприклад, на Львівщині в селі Раковець є джерело, де на вихідних на одному квадраті стояло три людини. Всі без масок, тому що на вулиці. Але якщо туди пішов один хворий, то заразив всіх. Так само і в церкву ходять, в гості, в магазини”, – розповів OBOZREVATEL заступник директора Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Ігор Берник.

За його словами, вірус не слабшає. Зараз в інфекціонку лікуються майже 200 хворих, 75% з них важкі. Чверть госпіталізованих – у віці від 18 до 50 років.

“У них пневмонія, всім потрібен кисень, лікуються за 2-3 тижні, буває, що і по місяцю. Видужання наступає дуже повільно. Людина в свідомості, але без кисню дихати не може. Тому киснева терапія є обов’язковою. Не виключено, що незабаром може виникнути питання з кисневими точками або робочим станом мережі”, – зауважив медик.

У лікарнях Чернівецької області станом на 1 липня лікуються 443 людини, розповіли OBOZREVATEL в обласній адміністрації. З них у 171 пацієнта підтверджений COVID-19, інші – з підозрою. 42 пацієнта у важкому стані, з них в реанімації – 35, на апаратах штучної вентиляції легенів – один. За минулу добу в лікарні госпіталізували 41 людини.

Читайте також  Провідні вчені закликали добровільно заражатися COVID-19: навіщо це потрібно

Міські лікарні Івано-Франківська майже заповнені зараженими коронавирусной інфекцією, запевнив мер Руслан Марцінків.

“Через тиждень нікуди буде класти людей, якщо не залучимо інші лікарні та відділи”, – повідомив він на щотижневій нараді ще у вівторок, 30 червня.

Схожа ситуація по інших регіонах Західної України. Зокрема, рівненські лікарі кажуть, що повністю заповнений інфекційний корпус міської лікарні, вільних місць уже немає, всі пацієнти з важким перебігом захворювання. Така ж ситуація і на Закарпатті, де кількість хворих за останній місяць збільшилася в рази. Епідеміологи кажуть, що подібна проблема незабаром чекає Одеську область, куди масово поїхали туристи.

Що буде робити влада
Попри сподівання влади, що Україні вдасться обійти найгірший сценарій розвитку епідемії, президент Володимир Зеленський вважає, що з такою динамікою, як зараз, медицині варто готуватися до другої хвилі. Уряд вже зайнялося підготовкою лікарень, а глава МОЗ Максим Степанов додав, що медики будуть госпіталізувати тільки пацієнтів із середньою і важким ступенем захворювання.

“Є зростання кількості хворих. Львівська область – на першому місці за кількістю, Київ – традиційний лідер з-за великої щільності населення і кількості людей. Чернівецька та Рівненська області вириваються в лідери. Можливо, в окремих містах чи областях доведеться повернутися до закриття транспорту”, – нагадав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Рівненщина та Львівщина залишаться в лідерах
За прогнозами робочої групи Національної академії наук з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавируса SARS-CoV-2 в Україні, найбільше хворих до кінця тижня будуть фіксувати на Львівщині, Закарпатті, Рівненщині, Одещині та в Києві. Основна причина – збільшення контактів серед населення. Загалом, при збереженні поточної тенденції вже в кінці липня добова кількість нових інфекцій в Україні може перевищити 2 тисячі.

Читайте також  У центрі Львова коні знесли лавку на тротуарі: є потерпілі

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.