Сотні франківців вийшли на віче за українську мову

Приблизно три сотні франківців зібрало віче на захист української мови. Серед учасників віча – представники політичних партій “Свобода”, “Європейська солідарність”, “Національний корпус”, громадських організацій, ветерани АТО, звичайні мешканці.

Віче на захист української мови в Івано-Франківську

Люди вийшли з прапорами та плакатами “Без мови нема нації!”, “Я розмовляю українською!”, “Захистимо мову – збережемо Україну!”, “Армія! Мова! Віра!”.

Віче на захист української мови в Івано-Франківську

Франківці вийшли на мітинг, аби задекларувати свою позицію проти спроб обмежити функціонування української мови в Україні, проти намагань відновити процеси русифікації, які стають дедалі частішими і серйознішими після приходу до влади президента Володимира Зеленського і його партії “Слуга народу”. Нагадаємо також, що вже за кілька днів у Конституційному Суді розглянуть подання нардепів ОПЗЖ про визнання українського мовного закону антиконституційним, оскільки він начебто порушує права російськомовних громадян.

Віче на захист української мови в Івано-Франківську

На вічі з промовами на захист мови виступили міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, народна депутатка Оксана Савчук, голова обласної організації “Свободи” Михайло Королик, голова обласної “Просвіти” Степан Волковецький, голова фракції “Європейська солідарність” у міській раді Петро Шкутяк та інші.

Віче на захист української мови в Івано-Франківську

“Ми всі прийшли на Вічевий Майдан, аби сказати рішуче “ні” перегляду закону про українську мову. Ми з вами розуміємо, що ворог наш підступний, він сидить у Москві, а боротьба триває як на східному фронті, так і на внутрішньому фронті. І одна зі складових цієї боротьби – це українська мова… Ми маємо сказати категоричне “ні!” цій загарбницькій владі, яка знищує все українське!” – заявив Руслан Марцінків.

Віче на захист української мови в Івано-Франківську

“Сьогодні вся ця «зелена пліснява» працює на Кремль, як і ОПЗЖ. Ми можемо бути з різних патріотичних українських партій, але коли виникає загроза інтересам держави, ми об’єднуємося і йдемо одним фронтом. І ми переможемо цей «руський мір». Цю загрозу, яка обманом здобула владу всередині України і робить все для того, щоб знищити українську ідентичність. Але українці з різних регіонів, з різних політичних сил їм зробити цього не дадуть”, – сказав у промові на мітингу Петро Шкутяк.

Читайте також  Розенко: Зеленський під час піар-візиту на Прикарпатті робив лише селфі

Віче на захист української мови в Івано-Франківську

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.