Розпочався повний парад планет, який повториться лише через 140 років

Парад планет розпочався 4 липня, і триватиме кілька днів. Всі планети Сонячної системи вишикувалися в одну лінію по один бік від Сонця.

Парад планет 4 июля / фото in.pinterest.com

Паради планет, як відомо, становлять великий інтерес, тому що, на думку астрологів, вони можуть призвести до серйозних наслідків для Землі: від катаклізмів і до кінця світу. Однак з наукової точки зору це явище не розглядається як провісник Апокалипсису, а скоріше є унікальною подією, свідками якого можна стати лише один раз у житті, адже повторюється воно не частіше, ніж через 170 років, пише Рубрика з посиланням на The Times Hub.

Які бувають паради планет
Повний парад планет – це явище, коли планети Сонячної системи шикуються в одну лінію. Варто зазначити, що планетарне вирівнювання не слід розуміти буквально. Насправді, планети ніколи не шикуються по досконало прямій лінії, як це зображають на ілюстраціях. Адже планети не всі ідеально обертаються в одній площині навколо Сонця, а рухаються за різними орбітами в тривимірному просторі, пише УНІАН.

Розрізняють такі паради планет:

мініпланетний парад, коли вирівнюються три планети;
парад малих планет, коли в ньому беруть участь 4 планети;
великий планетний парад – це 5-6 планет;
повний парад планет, в якому шикуються всі планети Сонячної системи.
Мініпаради планет – не рідкісне явище. Три планети можна спостерігати в одній частині неба кілька разів на рік. А от повний парад планет – вкрай рідкісне і унікальне явище.

Саме повний парад почався 4 липня 2020 року. Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун і карликова планета Плутон одночасно вишикувалися по один бік Сонця. Відбувається майже ідеальне вирівнювання – кут відхилення дуже незначний. Останній раз такий парад планет відбувся в 1982 році, а наступні очікуються в 2161 і 2492 роках.

Читайте також  Орбітальний готель для космічних туристів Aurora запрацює в 2024 році

Чи можна і як спостерігати парад планет

Мешканці Землі побачити парад у повній мірі на власні очі не зможуть. Лише кілька планет – Сатурн, Юпітер і Марс – будуть видимі вночі, Венеру можна побачити вранці, а Меркурій не буде видно через Сонце, бо він надто близько до зірки. Уран і Нептун неозброєним оком побачити неможливо: вони надто далеко.

Оскільки планети рухаються повільно, то спостерігати парад можна буде протягом кількох днів. Починаючи з 4 липня вночі можна спостерігати за Марсом, Юпітером і Сатурном, а вранці – за Венерою. Загалом, сподіватися, що вирівнювання планет можна неозброєним оком побачити з даху чи балкона, не варто.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.