Рівняйсь, струнко: здав ЗНО — прямуй до військкомату

Верховна рада прийняла закон про зменшення віку призовників, але без чітких вказівок для комісаріатів.


Цього року в Україні, у зв’язку з пандемією коронавірусу, весняний призов до армії перенесли на літо, а вступну кампанію відтермінували. Через це юнаки, яким виповнилося 18 років попри обіцянки профільних міністерств не забирати цьогорічних вступників до армії почали отримувати повістки від військкоматів, хоча хлопців віком 18-19 років відповідно до розпорядження уряду і так мали б призивати лише за бажанням і письмовою заявою, – повідомляє ТСН.ua

Батьки прохають посприяти у роз`ясненні ситуації, адже абітурієнти ще не мають офіційних документів про вступ, а вже отримують повістки до армії.

Так Міністерство оборони України ще 3 червня на своєму сайті опублікувало роз’яснення Головного управління персоналу ГШ ЗСУ з питань призову на строкову військову службу випускників закладів освіти 2020 року та осіб, яким не виповнилося 20 років. У документі зокрема йдеться про те, кому надається відстрочка від призову, а також зазначається: рекомендувати головам обласних та Київської міської призовних комісій, за поданням районних (міських) призовних комісій, надавати (за письмовими заявами призовників) відстрочки від призову за частиною п’ятнадцятою статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” до 01.10.2020 року громадянам України:

для здобуття наступного ступеня освіти;

віком 18-19 років (відповідно до пункту 5 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.02.2020 № 179-р (зі змінами), яким визначено, що призов громадян України віком 18-19 років проводиться за їхнім бажанням (за письмовою заявою).

Заступниця в.о. Міністра освіти Сергія Шкарлета Любомира Мандзій прокоментувала це так:

Цього літа через відтермінування вступної кампанії у зв’язку із пандемією COVID-19 випускників навчальних закладів не будуть призивати до армії. А у МОН навіть є про це домовленість з Міноборони. Ми говорили з колегами з Міністерства оборона для того, аби не допустити таких випадків, коли не закінчивши, або випускники, яким 18 років вже у липні, коли ще немає результатів ЗНО і ще не розпочалася вступна кампанія, щоб їх не призивали в армію.

Читайте також  В Укpаїні запpоваджують cпецpежим. Людям потpібно отpимати дoкументи, що вoни тут живуть. Дедалі…

Якщо ж ситуація вийшла з під контролю і абітурієнт, все ж таки, отримав повістку, полковник Качаненко коментує:

Рішення призовної комісії можна оскаржити, якщо в ньому є очевидні порушення, як наприклад невиконання того ж самого розпорядження Кабміну. Зробити це можна двома способами:

звернутися до обласної призовної комісії;

або йти до суду.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.