Світ почала вражати бубонна чума: чи потрібно боятися Україні нової пандемії

Поки весь світ бореться з пандемією коронавірусу, людей початку вражати ще одна небезпечна хвороба – бубонна чума. Перші випадки зараження зафіксовані в Монголії та Китаї, в регіонах ввели карантин і оголосили режим підвищеної епідеміологічної небезпеки.

Світ почала вражати бубонна чума: чи потрібно боятися Україні нової пандемії

 

Медики кажуть, що при швидкому реагуванні та застосуванні всіх необхідних заходів загрози поширення інфекції практично немає, але недооцінювати хворобу все ж не варто. Чи загрожує бубонна чума Україні?
Що таке чума
Чума – інфекційне захворювання, яке вражає деяких дрібних ссавців та бліх, що паразитують на них. Залежно від шляху проникнення інфекції розрізняються дві основні форми чумної інфекції: бубонна і легенева.

Бубонна чума – є найбільш поширеною формою, виникає в результаті укусу інфікованої блохи. Збудник проникає в організм і рухається до найближчого лімфатичного вузла, де починає розмножуватися.

Через інфекцію запалюється і набрякає лімфатичний вузол, утворюються ущільнення, саме їх називають “бубонами”.Передача бубонної чуми від людини до людини відбувається рідко. У разі подальшого розвитку бубонної чуми інфекція може поширитися в легені, і виникає більш тяжка форма, яка називається легеневою.

“Якщо коронавірус у багатьох людей може переноситься безсимптомно, то симптоми чуми більше схожі на захворюваність грипом. Без клініки чуму перенести неможливо, заражений знаходиться в дуже важкому стані”, – сказав  інфекціоніст Віталій Євтушенко.

Серед основних ознак захворюваності виділяють наступні:

Висока температура та лихоманка;

Головний біль;

Нудота і блювання;

Збільшення лімфатичних вузлів;

Важка інтоксикація;

Геморагічний синдром;

У перші 24 години проявляються симптоми, як у респіраторного захворювання: задишка і кашель, нерідко відходження мокроти з кров’ю.

Як відбувається зараження
У разі легеневої форми передача інфекції відбувається повітряно-крапельним шляхом. Так само, як і грип або коронавірус, їй досить потрапити на слизову оболонку.

Читайте також  Смертельна гонка: стало відомо про жахливу загибель російської моделі (відео)

“Якщо в одне приміщення з людьми потрапляє заражений на легеневу форму чуми, тут без варіантів інфікування відбувається 100%”, – говорить інфекціоніст Сергій Крамарєв.

Бубонна чума рідко передається від людини до людини, заразитися можна від дрібних гризунів, в основному щурів і бабаків, а точніше, від укусу інфікованої блохи, яка паразитує на тварини

Як говорить Крамарєв, лікування обох форм чуми варто починати негайно. На жаль, за багато століть існування інфекції розробити вакцину, яка б захищала організм, так і не вдалося. Лікувати хворобу в наш час можна за допомогою антибіотиків.

Хвороба в Україні
Останній випадок захворюваності чумою в Україні був зафіксований більш ста років тому в Одесі. І ймовірності того, що інфекція може потрапити з Монголії або Китаю в нашу країну, майже немає.

“Її можуть тільки завезти разом з хворим на легеневу форму. Але саме ця форма дуже важко переноситься, інфекція сильно вражає легені, симптоми проявляються практично миттєво. В такому випадку людина просто не зможе нормально переміщатися по вулиці або кудись їздити”, – пояснює Крамарєв.

Якщо говорити про тварин, то за словами інфекціоніста, в нашому регіоні гризуни не є носіями чумної бактерії, як на півдні Росії, Монголії або Китаї.

За словами Євтушенка, спалахи чумної інфекції дуже строго контролюються, тому що хвороба є особливо небезпечною. Якщо в будь-якій країні фіксуються випадки зараження, а таке відбувається час від часу, їх миттєво локалізують. З огляду на багаторічний досвід боротьби з чумою, ймовірність розвитку нової епідемії досить низька.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.