Педагогів “прокачають” у викладанні онлайн: Шкарлет про покращення дистанційної освіти

Т.в.о. міністра освіти підкреслив, що дистанційне навчання не замінить справжньої освіти.

Новопризначений т.в.о міністра освіти Сергій Шкарлет під час інтерв’ю Радіо Свободі відповів на запитання про освіту, нагальні проблеми, які необхідно розв’язати та ймовірний початок навчального року в дистанційному форматі. Сергій Шкарлет пояснив, що освіта – це комплексний процес, відповідно всі сфери потребують значної уваги. Наприклад, дошкіллю потрібен закон та концепції, а у вищій освіті є проблеми, пов’язані з автономією університетів:

Багато хто говорить про фінансову автономію, але я б говорив взагалі про повну автономію. На сьогодні вища освіта повинна мати автономію і спроможність сказати українським дітям і їхнім батькам, що ми абсолютно конкурентоспроможні на ринку праці. От в цьому контексті реформа вищої освіти повинна здійснюватися.

Автономія у вищих закладах освіти має охоплювати всі напрямки: фінансові, майнові та автономію щодо управління й розвитку університету:

Тому багато питань у вищій освіті: і розпорядження майном, і формування власних концепцій, це і фінансування… Коли от індикативні ціни ми виставили, 160 закладів вищої освіти, які сьогодні перебувають у сфері інтересів МОН, зробили певний розрахунок і надали нам інформацію стосовно того, яка ж все-таки індикативна собівартість буде застосовуватись до контрактних студентів, так 70 відсотків залишились в межах від 6 тисяч до 20. Про що це говорить? Є проблеми.

Він також зауважив, що під час розроблення індикативної собівартості не було розуміння про те, що вартість освітньої послуги формується від вартості утримання університету (майна і всіх інших постійних витрат) і саме вартості освітньої послуги:

Чим більша вартість утримання по бюджету, чим більше, умовно кажучи, на балансі університету майна, активів, які потребують обслуговування, тим більшою буде вартість цього бюджетного навчання. А тому ми хочемо підтягнути контракти навчання коштом бюджетного. Це теж є велика помилка. Там є певний баланс.

Читайте також  У Міносвіти анонсували велике скорочення викладачів вишів

Примітка: 3 березня 2020 року Уряд ухвалив постанову про індикативну собівартість. З 1 вересня 2020 року для вступників на найбільш популярні спеціальності контрактне навчання коштуватиме не менш як 60% вартості, яку сплачує за бюджетні місця держава. Зміни не торкнуться студентів, які вже навчаються. Вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. Якщо ціна буде вища, ніж три середні офіційні заробітні плати в області, університети зможуть не підвищувати її.

Під час розмови про освіту пан Шкарлет прокоментував законопроєкт №3774, згідно з яким вступники з Криму та Донбасу зможуть вступати до університетів без ЗНО:

Якщо дитина хоче навчатись в українському університеті, хоче здобувати українську освіту, хоче зануритись в українську культуру, такий шанс треба давати.

Насамкінець т.в.о міністра освіти сказав кілька слів й про дистанційне навчання. Якщо навчальний рік розпочнеться онлайн, наразі вже є певні інструменти, низка програм й підготовлені міністерством платформи:

Тобто міністерство робить певні рекомендації. Методичні вказівки щодо того, як покращити дистанційну освіту в тому вигляді, в якому вона була. Але все ж таки ми сподіваємось, що діти підуть до школи.

Окрім того, проводитимуться зібрання з облдержадміністраціями, міськими відділами освіти, щоб вчителі готувалися до онлайн-навчання. Пан Шкарлет підкреслив, викладання матеріалу має бути без дублювання сторінок чи параграфа підручника та сухого викладу завдань:

Коли діти навчаються очно, то є 45 хвилин, за які викладач може викласти матеріал. Дистанційна освіта, як показала практика, іноді 24/7 дитині кидають завдання, а це дає перевантаження.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.