Нардеп від “Слуги народу” розповів, як влада покриває тютюновий картель

Напередодні, 10 липня, вперше за багато місяців відбулося засідання робочої групи Мінекономіки щодо виконання Меморандуму, підписаного Кабміном з тютюновими виробниками в грудні 2019 року.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив народний депутат від партії “Слуга Норода” Андрій Холодов.

Зокрема, політик нагадав, що відповідний документ був підписаний за пропозицією Володимира Зеленського, однак тютюновий картель умов Меморандуму не виконує: досі не заплатив штраф у 6,5 млрд грн, накладений на них у жовтні 2019 року, ігнорує рекомендації АМКУ, виводить за межі України мільярди гривень і зменшує таким чином податкову базу, платить копійчані податки на прибуток, або не платить взагалі.

“І на робочій групі ми планували це обговорити. Розповім, як все відбувалося.

По-перше, ніхто не повідомив депутатам з профільних комітетів (податкового, бюджетного та з питань місцевого самоврядування) про те, який буде порядок денний.

По-друге, на початку засідання про стан справ чомусь доповідали представники тютюнового картелю. Заступник міністра економічного розвитку Світлана Панаіотіді чи не кланялася.

Все це виглядало дуже дивно”, – зазначив Холодов.

За його словами, взагалі розмова мала бути побудована по-іншому.

“Київська тютюнова фабрика з 2016 року не заплатила ні копійки податку на прибуток при річному обороті в 11 мільярдів гривень.

Бритіш Американ Тобакко (Прилуки) заплатила 634 тисячі гривень податку на прибуток за 2019 рік при обороті в 26 мільярдів гривень. Гроші виводяться через схеми роялті та відсотками компаніям у США, Швейцарію та інші країни.

Компанія JTI (тютюнова фабрика в Кременчуці) взагалі винайшла ноу-хау: вона перераховує російським компаніям благодійну фінансову допомогу. У 2016-2019 рр. більше 20 мільйонів гривень виплачено компаній “Джей Ті Інтернешнл Україна” на рахунку “Джей Ті Росія”, а також російським “Талент КЬЮ ПРО”, “ЮПЛАТФОРМА”, “СИНТЕЛЛЕКТ”, а також компанії з підозрілою назвою “LLC PETRO”.

Читайте також  Владу Івано-Франківська та місто атакує «ботоферма». Як франківці у соцмережах реагують на заяву Марцінківа

Податкова нічого не бачить.

Фінмоніторинг питань не ставить.

Міністерство економічного розвитку все це цілком влаштовує! Давайте, кажуть, обговоримо законопроект про криміналізацію контрабанди, інших проблем немає на ринку.

В результаті я, Олександр Качура, Владлен Неклюдов, Олексій Устенко, Денис Герман, Олександр Юрченко та інші почали обурюватися і ставити питання про несплату прямих податків (податку на прибуток!) і виведенні грошей з України за схемами.

У відповідь представники тютюнового картелю дозволяли собі брехати депутатам, говорити, що вони “не поділяють податки на прямі і непрямі”, “не виводять гроші в Росію”, не знають, скільки заплатили податків на прибуток і заперечувати, що вони їх не платять.

В результаті, звичайно, це ніхто слухати не став.

За годину ми не отримали жодної відповіді ні на одне питання.

Домовилися зібратися ще через 2 тижні”, – розповів політик.

При цьому Холодов додав, що міністр, який підписав тютюновий Меморандум, вже звільнений. Нинішній міністр економічного розвитку Петрашко теж вже на виході. Ні про яку економічну стратегію в міністерстві мова не йде взагалі.

“Тиснуть на дрібних підприємців, на середній бізнес, які платять податки буквально з останніх сил. А з тютюновим картелем з мільярдними оборотами мило спілкуються на закритих засіданнях робочих груп. Кажуть, без депутатів добре було. Тихо. Так ось тихо більше не буде. Вас – чиновників – ніхто не обирав. А нам звітувати перед виборцями”, – резюмував він.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.