Ученим вдалося здійснити телепортацію на 30 кілометрів

Учені здійснили передавання інформації, закодованої в частинках світла, через квантову телепортацію на відстань 30 кілометрів. Результати експерименту викладено у двох статтях, опублікованих у журналі Nature Photonics.

Квантова телепортація через волоконно-оптичні мережі може значно поліпшити безпеку та міцність інтернет-з’єднань. Однак під час передавання інформації на далекі відстані потрібні незалежні джерела світла. Проблема полягає в тому, що світловий пучок від одного джерела після проходження декількох кілометрів має залишатися нерозрізненним щодо світлового пучка з іншого джерела.

quantum_teleportation1

Щоб вирішити цю проблему, дві дослідні групи незалежно одна від одної розробили механізми зворотного зв’язку та синхронізації світлових сигналів спеціально для своїх експериментів з квантової телепортації. В одному випадку було використано світло з довжиною хвилі, характерною для телекомунікацій. Це дало змогу мінімізувати швидкість, за якої фотонний сигнал втрачає інтенсивність під час свого проходження в оптичному волокні. Інша наукова група додатково використала світловий пучок з довжиною хвилі в 795 нанометрів, інформує eizvestia.com/uk/news-ukr.

Результати експерименту показали, що квантова телепортація на далекі відстані є технічно можливою. Учені сподіваються, що їхня робота допоможе розробити нові технології, які поліпшать ефективність передавання закодованої в елементарних частинках інформації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.